Mürver, birçok sağlık probleminin alternatif tedavisinde uygulanan şifalı bir bitkidir. Bitkinin, lezzetli olan meyveleri siyah ve koyu mavidir. Şurup, reçel, tatlı, jöle ve bazı kokteyllerin imalinde kullanılır. Mürverin kullanım piyasası birçok geniştir ve şarabı da bulunmaktadır. Sambucus cinsi meyve olması sebebi ile içeriğinde toksik barındır. Bu nedenle mürverin tüketilmeden önce pişirilmesi gerekir. Yan etkileri ve risklerine rağmen sağlık açısından son derece yararlı olan bu bitki; bağışıklık sistemini güçlendirir, alerji ataklarını hafifletir ve grip, nezle bu gibi problemlerin tedavisinde etkilidir. Ayrıca vücudu bakteri ve enfeksiyonlara karşı korur, kan şekerini düzenler, kanser hastalıklarının yayılmasını yavaşlatır ve kilo vermede destekçi olur.
Ahududu ve yaban mersini bu gibi çiğ olarak yenmemesi gerekir. İçeriğinde sıhhat açısından tehlike oluşturabilecek bileşimler bulunmaktadır. Tüketilmeden öncelikle kaynatılması gerekir. Kaynatılan mürverin şurubu ve çayı yapılabilir. Bu nedenle mürverden yapılan çay, soğuk algınlığı ve grip benzeri problemlerin tedavisinde alternatif olarak kullanılır. Kaynatıldıktan sonradan içine zencefil, zerdeçal ve bal katılması şeklinde şifa deposu bir şurup haline gelir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder